Facebook dëshiron që syzet e saj të menqura (AR Glasses) të lexojnë mendjen tuaj

Facebook Ar Glasses Mund të lexojnë mendjen tuaj

Rezulton se hulumtimi i Facebook për kompjuterët që lexojnë trurin është akoma shumë i gjallë, dhe puna mund të ketë pasoja të rëndësishme për një tjetër nga projektet ambicioze të kompanisë: syzet e menqura.

Të martën, Facebook dha njoftimin e saj të parë domethënës në hulumtimin e tij të ndërfaqes tru-kompjuter që nga fillimi i prezantimit të projektit në F8 në vitin 2017. Qëllimi përfundimtar i punës, siç e ka përshkruar Facebook-u, është të krijojë një sistem që mund të “deshifrohet” fjalimi i heshtur ”pa nevojën e implantimit të elektrodave në tru.

Studiuesit nga Universiteti i Kalifornisë, San Francisko, të cilët kanë bashkëpunuar me Facebook, thonë se kanë ndërmarrë një hap të rëndësishëm drejt këtij qëllimi në një punim të ri të botuar në Nature. Studiuesit, të cilët po punonin me njerëz që tashmë kishin operacione të trurit për epilepsi, krijuan një algoritëm që ishte në gjendje të “deshifronte një seri të vogël fjalësh dhe frazash të plota, të folura dhe fraza nga aktiviteti i trurit në kohë reale”.

Facebook vëren se të punosh me pacientë me operacione të trurit është larg nga qasja “jo-invazive” për të cilën ata po shpresojnë. Për ta zgjidhur këtë, Reality Labs të Facebook-ut, shtëpia e studimit AR dhe VR të kompanisë, po provojnë metoda të tjera. Një përfshin përpjekjen për të zbuluar aktivitetin e trurit duke monitoruar nivelet e oksigjenit në tru me “një pajisje të lëvizshme, të veshshme të bërë nga pjesë të nivelit të konsumatorit”.

“Aktualisht është i rëndë, i ngadaltë dhe i pabesueshëm”, sipas Facebook, por prapëseprapë mund të vijë një ditë në kufjet e realitetit të kompanisë në realitetin ose syzet e tij të planifikuara të shtuara.

“Ndërsa matja e oksigjenimit nuk mund të na lejojë kurrë të deshifrojmë fjali të imagjinuara, duke qenë në gjendje të njohim madje edhe një pjesë të komandave të imagjinuara, si ‘shtëpi,’ zgjedh,” dhe “fshi”, do të siguronin mënyra krejt të reja për bashkëveprimin me sistemet e sotme VR – dhe syzat e nesërme AR “, shkruan Facebook në një deklaratë.

“Falë komercializimit të teknologjive optike për telefonat inteligjentë dhe LiDAR, ne mendojmë se mund të krijojmë pajisje të vogla dhe të përshtatshme BCI, të cilat do të na lejojnë të masim sinjalet nervore më afër atyre që regjistrojmë aktualisht me elektroda të implantuara – dhe ndoshta edhe të deshifrojmë një fjalim të heshtur një ditë.”

Kjo shton një rrudhë interesante të re në syzet e planifikuara të Facebook, për të cilat ende dimë relativisht pak. Shefi shkencëtar i Oculus, Michael Abrash tha që në vitin 2017 syzet ishin të paktën pesë, por ndoshta 10, vite larg. Që atëherë, shumë nga ato që dimë kanë ardhur nga regjistrimet sporadike të patentave. Nëse Facebook synon që syzet të kenë aftësi për lexim të mendjes, atëherë afati kohor 10-vjeçar duket më i mundshëm.

Sigurisht, perspektiva e Facebook, një kompani e cila sapo u godit me një gjobë prej 5 miliardë dollarësh gjobë për shkeljen e intimitetit të përdoruesve të saj, duke qenë në gjendje të zbulonte fjalë për fjalë në kokën tuaj mund të mos ishte veçanërisht tërheqës. Për atë që ia vlen, shkencëtarët e Reality Labs të Facebook thonë se ata tashmë po mendojnë për implikimet etike të teknologjisë, megjithëse nuk japin ndonjë specifik.

“’Shtë një vizion tërheqës, por ai që do të kërkojë një frymë ndërmarrëse, vendosmëri të madhe dhe një mendje të hapur,” shkroi Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar